Νηπιαγωγείο Παιδικά Πατουσάκια | Βρεφικός & Παιδικός Σταθμός καί Αναγνωστήριο. Φροντίζουμε τα παιδιά σας με αγάπη, υπευθηνότητα, σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και καινοτόμες ιδέες σε ένα ασφαλές περιβάλλον!

Η σημασία της μουσικής στη ζωή των παιδιών μας


Η μουσικότητα και η κίνηση παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Τα μαθήματα αυτά συμβάλουν στην ανάπτυξη των μουσικοκινητικών δεξιοτήτων των παιδιών μας. Σημαντικό είναι στη διαδικασία αυτή να εμπλέκονται και οι γονείς οι οποίοι πρέπει να εμπλέκουν τα παιδιά τους και στο σπίτι, σε δραστηριότητες με μουσική και κίνηση. Όλο και περισσότεροι γονείς σήμερα ανταποκρίνονται σ’ αυτό το κάλεσμα που βασίζεται στις έρευνες που αποδεικνύουν τη στενή σχέση γνωστικής ανάπτυξης και μουσικής παιδείας. Και είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να εντάξουν τη μουσική και την κίνηση στην καθημερινότητα των παιδιών τους.

Τι μπορείτε να κάνετε με τα παιδιά:

  • Να εκφράσετε την ευχαρίστηση που αντλείτε εσείς οι ίδιοι από την μουσική και την κίνηση, τραγουδώντας και χορεύοντας μέσα στο σπίτι μαζί με τα παιδιά όταν δίνεται η ευκαιρία.
  • Να ενθαρρύνετε τα παιδιά να εξερευνούν διαφορετικούς ήχους μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα μια κατσαρόλα αναποδογυρισμένη που τη χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα σαν να είναι τύμπανο.
  • Να δίνετε την ευκαιρία στα παιδιά να βλέπουν από κοντά μουσικά όργανα και να τα επεξεργάζονται. Αν υπάρχει στο σπίτι πιάνο ή κιθάρα αφήστε τα να το δουν και να δοκιμάσουν τον ήχο τους.
  • Να χορεύετε με τα παιδιά. Κρατήστε τα από τα χέρια ή πάρτε τα αγκαλιά και χορέψτε στον ρυθμό ενός τραγουδιού. Χτυπήστε παλαμάκια και κινηθείτε στο ρυθμό ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας στις καθημερινές σας δραστηριότητες με το παιδί.
  • Δοκιμάστε να φτιάξετε να δικά σας αυτοσχέδια τραγουδάκια για τις καθημερινές σας ρουτίνες με το παιδί, όπως το ντύσιμο, το μπάνιο, το σχολείο κ.α.
  • Πάνω απ’ όλα διασκεδάστε το και μη φοβάστε να εκφραστείτε μέσα από τη μουσική και να επικοινωνήσετε τη μουσική στο παιδί σας. Η μουσική είναι κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και βρίσκεται σε όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις της καθημερινότητας μας…Καλό είναι να τη χρησιμοποιούμε και να μάθουμε και στα παιδιά μας τη σημασία της!